Intrusive face

Faces. I keep telling my husband whenever he (usually on my command) photographs me for the blog sometimes, “don’t shoot to close!”. Not that I’m afraid of showing marks, wrinkles, double chins or so (well, just a little). But a face it self can feel so intrusive. Influential. Direct, and exposed. Both in a positive and negative way. Often interesting. The face makes the photo more naked and vulnerable. Sometimes even vulgar. I must say that I do like when authors of blogs is generous with them self though. In terms of portraits of them self as well. Those blogs makes me often more interested in what the authors have to say. Personal is good, interesting. Not always of course, but some times. Often. But it can be a fine line between interesting and too much. I can not really express it in words (not in English anyway). Or point out what it is that makes some succeed and others don’t. It can be a matter of who’s looking of course. The receiver. Semiotics, connotation and denotation. It’s just a feeling I have. Not at all easy to express.

What do you think. Do you want to get a face of the author?

Semiotic for beginners.

Anna realized that she is her own design. And wondering: Do you “match” your home?

 

58 Responses to Intrusive face

 1. Mimmi says:

  I like to see “who’s talking” indeed. I do belive I understand what you mean with too much though. But in general, a good blog is synonymously with personality. That doesn’t has to include a face, but it can help in my opinon.

  I like your face. And your drawings :)

  • Elisabeth says:

   Thanks Mimmi. When I think about it I realize that the blogs I follow fairly regularly and appreciate the most, all has authors that I know by face in one way or another.

 2. bmo says:

  ja, såklart blir det så att det känns som att man känner “bloggaren”, och du är ju så behaglig och bjuder på dig så mycket…ibland vill man inte veta nåt och jag skulle aldrig visa mig mycket eftersom jag tycker att mitt ansikte består av två halvor där den ena är “snäll” och den andra en häxa. Såg ut så i en lokal tidning en gång där fotografen gick alldeles för nära…

 3. bmo says:

  Det är sant…urklippet finns kvar!

 4. bmo says:

  bra ide’ men jag kommer att skrämma bort alla, men om jag hittar det så lovar jag att det kommer endera dagen…jag har ingen ordning på mina papper

 5. Saskia says:

  It’s a kind of balancing act, too much “I” and “me” won’t be good for sure. But often the personal photos/posts are the most intense. I like yours! And I like to know, who I’m “talking” to, when I leave a comment ;) Showing the own face (on a blog) needs quite a bit of courage as well sometimes, right?

 6. Mihaeko says:

  Hello!! You’re right that too much can be too much sometimes, but it does feel like a treat to see someone you’ve been listening to for so long, as though a curtain has been opened.

 7. Amy says:

  Oh yes, I love seeing portraits of the blog author! Some bloggers never put portraits of themselves, even on their ‘About’ page, and I always feel that’s a bit sad. It doesn’t stop me from reading the blog, but I definitely feel less connected. I love the photos of you on Fine Little Day, and also of the cat!! Can’t get enough of the cat photos. :)

 8. Elisabeth says:

  Thanks for feedback ladies!
  Saskia, I guess it’s quite a lot of “I” and “me” here my place, in periods anyway. And yes it is a balancing act, when you think about it. If you not think on the other hand, if feels quite good. I think I will continue with that, not thinking so much ;)

  Amy, the cat likes what you say!

 9. Yes, you are right, the photo of a face is fascinating really. Completes the personality of the blog. And there is something to be said about the risk-taking, the vulnerability and honesty involved.:)

 10. Liz says:

  I love seeing faces on blogs, it definitely helps to identify with the author. But, I know what you’re saying about too much! I think you strike I nice balance on here between shots where you’re a little bit hidden and ones where we can see your pretty face.
  It must feel strange to be being looked at by so many people… so thanks for being brave and sharing with us!

 11. sandra says:

  Att veta hur personen bakom en blogg ser ut är för mig viktigt om inte bloggen i sig är väldigt anonym, jag vill veta vem jag hälsar på. Det är en märklig känsla att följa någon som man själv måste “hitta på”. Lite som när man pratar med någon okänd i telefon, eller träffar någon för första gången som inte tar av sig sina solglasögon så att man inte ser personens ögon. Tycker själv att det är skitsvårt att lägga ut bilder på mig själv, men jag gör det för att jag vet hur viktigt jag själv tycker att det är att se andra. Vill man inte, så behöver man inte, såklart.

  • Elisabeth says:

   Go morron Sandran, har sagt det förut. Din blogg var en av de som inspirerade så pass att jag lockades in på den här bloggstigen till att börja med. Mycket pga att du var generös med bilder på dig själv där ett tag. Nu när jag vet jag vem du är, och hur du ser ut (även om det var ett tag sen vi sågs) så kommer din plats alltid kännas intressant. Ja inte bara pga det, men du fattar ;)

 12. vesle serena says:

  What I like about blogs, is that you can write what you think and nobody need to judge you on your looks. Also the first impression you give is entirely up to you. But of course if you see the person back the blog you can feel much more connected, or not connected at all… even if the writing is good, i cant get so involved with someone which I would find horrible to “hang out with” … I find your blog a perfect mix of personal and art!

 13. Helenb says:

  I havent posted any pictures of myself on my blog it hasnt been a conscious choice it just is the way it has evolved.
  I dont like having photos taken of me in fact if I was to go missing it would probably be difficult to find an identikit photo of me for the police poster.
  I understand that perhaps people may not connect with my blog because of it but if I think of the blogs I go too I dont mind either way so I guess its subjective whether its viewer or blogger.
  I would visit your blog whether it had photos of you or not because it is diverse and interesting. :)

 14. annton says:

  first of all, on husbands taking pictures, it is tricky in most cases. maybe, because they’re used to our early morning faces… when it comes to blogs or even art, I kind of like a face too. as long it is comes not as a cheesy, always smiling show, it lures me in. gets me closer to what the creators have to say. maybe silly, but probably it has to to with my love for “keeping it real”. have a great weekend!

 15. L says:

  ..jag tänker på gamla brevkompisannonser med “foto är ett plus men inget måste” på slutet. det finns nåt där.. Och det tål att funderas på. Men jag gillar också att få ett ansikte. Älskar ansikten över lag. Vill alltid veta hur sångare etc ser ut också, i en låt jag hör på radio. Men ja, varför? Gillar också vad bilderna på personen ifråga berättar osv. At blogz. Är de tillrättalagda eller inte, vem tar bilden osv. Och appropå’t tänker jag på denna: http://urplay.se/159656 Alla fotoalbum han samlar. Mkt intressant. Fin knut!

  • Elisabeth says:

   Ja, ansikten är ju alltid intressanta på nåt sätt. En anledning kanske, till varför man ser dem överallt. Oavsett om de finns där eller ej. Hjärnan verkar lixom projicera fram dem oavsett vad man tittar och vad saker och ting föreställer. Min iallafall.

   Tack för tv-tips! Tas alltid tacksamt emot.

 16. Agata says:

  Thank you for this post! :-)

 17. Uli says:

  Jag har jätteofta tänkt på det här, att både du och Camilla (samt många andra bloggare jag följer) sällan visar er på ett porträtt rakt framifrån. Men det är inget som är störande, på kreativa bloggar finns det så mycket annat att titta på, sedan finns det bloggar där det inte finns så mycket annat förutom ansiktet. Ibland tar det till och med bort mystiken om man ser och vet för mycket om skribenten, lite som när man ser en intervju med en författare.

 18. I like to be personal. But I’m afraid of showing my face. Part of my problem is, I don’t like myself.

  I’d rather there was just some imaginary me I could put out there.

  I love to see photos of people, though. Photos in general. I’m such a texty person in general. But I’m trying to become more image-oriented.

  I like both of your photos a lot. But I love the one of you from behind, with the crown-like squiggles and the thought-balloon-like puff.

  • Elisabeth says:

   I think that’s a nice thing with these kind of forum, that you actually can do that – put up an imaginary you if you want to. No one will know, except for the close ones. Isin’t that what we do by the way when we blog, showing an imaginary picture of the world ;)

 19. deborah says:

  I try to publish a mix of curated product/artist/designer/shop posts and snippets of our everyday life. I don’t particularly like seeing photos of myself on the web or in magazines but I think it’s so much nicer when you have an idea of what a person looks like. That said I think I also express myself through my choice of content and my blog truly is me, or a certain side of me because it’s mainly kid-centric now.
  It’s funny what you can learn and sense about some one from their blog, I ‘ve had the opportunity of meeting a few favourite bloggers in real life and they’re exactly as I imagined them to be…
  The best blogs have a strong personality / identity in my opinion.

 20. Polly says:

  I don’t show my face anywhere on my blog, though I do enjoy seeing other peoples – just ‘to put a face to what they are saying’ if you know what I mean. I’ve thought for a while I really should put my face on mine, but I’m just not good in photographs, I tend to blink at the wrong moment. If I take a portrait of myself I pull a face and then don’t feel it’s the real me in the picture, or not the me I want to see! One day that picture will come…

 21. Chez Chouke says:

  I also like to see the face behind the blog, but it doesn’t hav to be a very frontal picture, just a picture one feels comfortable with is the best I guess!
  Ps where’s that double chin? I don’t see it! You look great!

 22. Tivey says:

  I believe that putting a face to your words can be very powerful, re-inforcing the humanness of your connection with us, your readers … too much, of course, can present other problems, but so far I have enjoyed the rare glimpses at your beautiful self! I would enjoy your work with or without images of you, but I am delighted to see you, on your terms.

 23. Sara says:

  I agree, you have a great balance, not selling yourself or your family, more like you have introduced us so we can relax (stop wondering) and enjoy your regular posts. I love your hair. You, from what I can see, seem very authentic. Not pretentious. I also have a love (not on purpose) of “the Swedish girls”. Camilla Engman, you, Sandra Juto, Lisen and Emma Adbage, and the mysterious Finnish woman: Liivia. All a good mix of family love, artwork love, travel, love of nature. Pet love. Thank you, all of you. My means of travel right now, via laptop. Sometimes I wish Lisen, Emma and Liivia had English blogs but when I want some poetry I hit the “translate” button. Charming, Google.

 24. shelley says:

  I love seeing the face! That first picture is excellent.

 25. Pingback: Lisen Adbåge Blog » fredag

 26. Silvia says:

  I do want to see the authors face! But I just realized that I don’t post any pictures of myself on my blog up to now. I just shared my face ;-) Here’s to meeting each other face to face!

 27. Madeline says:

  Very interesting post and discussion here. I don’t put any photos of myself on my blog. I feel quite shy about doing this and also kind of wary of having my image out there – so many meanings and interpretations. Come to think of it there are hardly any photos of people on my blog, this hasn’t been a conscious decision.
  (I do like seeing people on other blogs though).

 28. Claire Loder says:

  Hi Elisabeth – I liked what Tivey said that it’s a delight to see you, on your terms.

  I think about this a lot so it makes for an interesting discussion – especially as all my work is about faces -and my ceramic heads started with my face… and where is mine now amongst all the others on my blog… I also take quite a few photos of my own face, being fascinated by how different I can look and interested in how my face is ageing and wondering if the me I think I am will get lost in my ageing face! Also I always go back to drawing myself when I am lacking inspiration, so I’ve been doing self portraits since I was about 16. But there is a vulnerability to posting yourself online even when you have total control, maybe we should be braver…enough face ramblings…I might dig out some of those photos!

  • Elisabeth says:

   Hi face master Claire, “will get lost in my aging face” sounds like poem.

   I have not really had time to think about my own aging until now, when the kids becomes more and more independent. The face says a lot about it. I did a lot of self portraits as well, when I was young. Photograhps. I’m thinking of picking it up again, as a study project.

   Would be very interesting to see a little serie of your self portraits Claire. Dig it out!

 29. Claire Loder says:

  …sounds like a great idea to pick it up again Elisabeth! This debate has given me all sorts of ideas – I never bore of faces!

  …I’ve just done one post – a photo that I wanted to blog before but couldn’t quite do so at the time…..3 faces, well 4 actually…more if you include the mirrors!

 30. wsake says:

  nice post, really… a lot of people got inspired by this… i tried to be a bit more showing, but just a bit… for now at least.

 31. Agata says:

  I don’t put any photos of myself on my blog. (maybe only somewhere on the back) I though my blog is about something else than me ;-) but it feels good to finally show my face to my readers. Thank you Elisabeth.

 32. Sara says:

  I should also add Famapa’s site “my funny eye” to my list. That would be a short list, of some of the first sites that inspired me.Some day I hope to have my own blog. But then I might have less time to enjoy others’ blogs.

 33. Amielle says:

  For me, if there’s occasional pictures of the blogger’s face that fall in naturally with the blog, I’m more than alright with that. But sometimes seeing it all the time, every time pulls me away from some of the other things that blog may be offering. (If that makes sense!)

 34. Kristina says:

  Thanks Elisabeth for the encouragement…i just shared mine!!!

 35. alessandra says:

  Hello Elisabeth, you look great, front and back!
  Now, I like a good balance on blogs too much of this or that is well… too much. I usually read blogs for they contents. I don’t judge them from the face I see on it (or I don’t see) but when an author feel confident enough to show her/his self once in a while then it’s nice because it adds familiarity.
  I found blogs where people show themselves in almost every post a bit egocentric and boring (often there’s little content too), unless is a kind of project and the blog works in that way. I do like when the author pop up here and there sometimes in a kind of surprise way, a bit as you do! I don’t show myself often because I ‘m not very photogenic and I usually have to self portrait myself and it takes quite a long time to do so, sometimes though, when I have the inspiration I like to come out and say hello.

  • Elisabeth says:

   Good morning Alessandra, agree with you about boring with egocentric tendenses, in general. But sometimes egocentric can be facinating as well ;)

 36. Polly says:

  Hello! I’ve ‘faced’ my fears! Polly

 37. anne says:

  I am not a good looser, I like seeing faces of author’s blogs. But I don’t want to show my face !

 38. sulu-design says:

  Inspired by your post, I finally went and did it. Not a close-up, but a snapshot of me taking a snap shot. Nice to finally meet you face to face!

  http://sulu-design.blogspot.com/2012/07/whats-in-name.html

 39. hi elisabeth,
  what a coincidence! the day of this post was my birthday and I posted a shy picture of myself for the first time.

  but today I stepped out of my comfort zone, so: hello!
  http://moshimoshiii.blogspot.co.uk/2012/07/this-is-me.html

  interesting reflexion!

 40. Brinja says:

  Jeg er helt enig; det er en virkelig fin balance! MEn jeg mener det er meget mere spændende at se et portræt af en persom/blogger når først man er blevet nysgerrig og inspireret. Så måske er svaret bare: ikke alt for tit er et hit? :)

 41. Pingback: Face to face « Elke dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>